HÄR KOMMER NÅGRA AV ALLA DE FRÅGOR VI FÅTT ANGÅENDE
VÄRMEPUMPAR OCH ENERGIBESPARING!

Kan jag själv installera min värmepump och fortsatt ha garanti på denna?
Javisst, men garantin gäller bara för värmepumpen, om du lyckats göra åverkan eller om installationen fallerat gäller inte garantin. T.ex. dragit sönder röraranslutningar etc.!

Vad innebär Cop-värde?
Cop betyder coefficent of performance och räknas ut genom att dividera värmeeffekten med tillförd effekt. Detta är ett bra sätt att jämföra on-off värmepumpar men vid inverterstyrning varierar detta värde och jämförelse är svårare att göra.

Skall inomhusdelen placeras högt på väggen?
Snyggast blir placering högt på väggen. I automatikläge på luftriktaren ligger inblåsningen i värmeläge med stor vinkel nedåt. Luftintaget sker även på ovansidan och det betyder att luften skall ha fri passage till inomhusdelen och därför bör denna inte placeras för nära taket, minimum är 5cm men gärna 15cm eller mer annars känner givaren för rumstemperatur av fel temperatur.

Var tillverkas Panasonic värmepumparna?
På Matsushita Elektric Industrial CO Ltd. Malaysia RE- modellerna tillverkas i Kina!

Är rören böjbara?
Rören är tillverkade i koppar (glödgad) för att bli mjuk och upp till 3/8” så kan du lätt böja dessa för hand. Om du har ½” behöver du rörbockningsverktyg för att kunna gör snäva böjar. Vi rekommenderar däremot att du gör böjarna försiktigt med stor radie för att slippa rörbockning

 

Hur flyttar man en värmepump som redan monterats?
Man startar maskinen i kyldrift  och stänger kranen till lilla ¼” röret och låter maskinen suga hem köldmediet ca 30 s och stänger nu andra ventilen till grova röret. Stäng av maskinen snabbt, den är nu klar att demonteras!

Varför är lägsta temperatur man kan ställa in på fjärrkontrollen 16 grader?
Värmepumpen avfrostar genom reversering. Dvs den går under avfrostningen som kylmaskin men utan att blåsa kalluft till rummet.  Om inomhustemperaturen är under 16 grader finns det inte tillräckligt med värme för att fullgöra en avfrostning. Detta kan förvandla din utomhusdel till ett ispaket. Numera finns flera märken som har lägre temperaturinställning, sk underhållsvärme.
Titta gärna på Daikin där du fritt kan ställa temperaturen mellan +10 gr ända upp till +30 gr.

Till webbshopen

Behövs en jordfelsbrytare det står så i manualen?
I Sverige är det lag på jordfelsbrytare på vägguttag utomhus, en värmepumpsinstallation där pumpen är fast ansluten till elnätet, alltså inte med stickpropp fodrar ingen jordfelsbrytare inte heller värmekabeln för bottentråget. Men vi rekommenderar alltid jordfelsbrytare.

Måste pumpen anslutas till jord?
Absolut! Inget fusk med inkoppling där jord och noll läggs samman, detta är livsfarligt och kan göra hela aggregatet strömförande om nollan skulle brytas närmre centralen. Det är dessutom olagligt.!

Bör jag sätta ett tak över utomhusdelen?
Ja, det är jättebra. Det skyddar utomhusdelen och sänker kostnaderna vid avfrostning då regn som rinner över utomhusdelen fryser snabbt vid utetemperaturer på 0-5grader, undvik inbyggnad på sidor och framför pumpen.!

Vad behöver jag göra för typ av service på pumpen?
Kolla filter och kolla renhet på utebatteri. Efter några års drift på innebatteriet om den är smutsig blås rent med  tryckluft. Du kan om du vill vaxa utomhusdelen med bilvax för att skydda och att underlätta rengöring. Nu finns det service att köpa hos företagen.

Hur ser kvaliten ut på luftvärmepumpar?
 Det finns många bra maskiner, Daikin är ett, Mitsubishi och Panasonic är andra men det finns väldigt många som förhoppningsvis kommer att försvinna från marknaden. Se din investering på 10 år inte på att du skall köra hem investeringen på bara ett år. På 10 års tid spelar inte inköpspriser annat än marginell roll utan besparing på din investering är helt avgörande t.ex. du sparar 7000kr på 10år = 70000kr att jämföra med skillnaden på inköpskostnad 15000kr eller 20000kr = 5000kr på 10år ändå läggs fokus nästan helt på priserna!

Startar värmepumpen efter ett strömbortfall?
Ja.

Vissa leverantörer säljer garantiförsäkring med sina pumpar gör ni det!
Vi lämnar alltid 2 års garanti på våra pumpar vid ren fsg! 3 år vid köp av installerat och klart
förutom Daikin och Fujitsu då gäller hela 5 års fullgaranti.

Bosch säljs med 6 års trygghetsförsäkring.

sverktyget, det blir bara problem med isoleringen runt röret!

Hur länge håller en luftvärmepump?
Livslängden på värmepumpen är rent tekniskt ca 15 år. Men vi rekommenderar dig att räkna med
10 år, då har tekniken för länge sedan sprungit ikapp dig och du vill ändå byta och du har tjänat en rejäl slant på din investering.

Hur hårt skall flare-muttrarna på rören dras åt?
Dom skall dras åt hårt med två skiftnycklar eller fasta nycklar den ena skall användas som mothåll så att röret inte deformeras. På utomhusdelen skall även kranarna hållas emot med skiftnyckel,  polygrip eller dylikt annars kan ventilen skadas invändigt och du kan inte senare flytta maskinen för att kranarna blir omöjliga att stänga helt.

Varför kan ni inte svara på hur mycket jag kommer att tjäna på min installation?
Det varierar stort hur mycket man tjänar på sin pump eller rättare sagt slipper betala i elräkning. Somliga vill ha 24 grader inne när dom ändå har billig värme andra blir överdrivet snåla och vägrar köra igång extra element när det blir kallt. Några överdimensionerar andra underdimensionerar. Vissa ökar genom installationen temperaturen i källaren eller i sommarstugan och får bättre klimat med utebliven eller liten besparing som följd. Elbolagen höjer hela tiden eldebiteringen. Detta gör besparingar svåra att se. Så man kan bara gissa, det varierar från ca 3000 kr till 13000 kr på en NE9JKE. Då fodras att värmepumpen inte är överdimensionerad, vintertemperaturen spelar naturligtvis också en viktig roll.

Är det något annat ni undrar över så tveka inte att höra av er, antingen via mail eller telefon. Se nedan för mailadress och telefonnummer.

NettoVärmepumpar
Hedeforsvägen 9, Hus 418
Hedefors Bruk
443 61 STENKULLEN
Tele: 0735-259098
info@nettovarmepumpar.se

Till startsida